logo

The Stone Cottage, Skye Stunning designer renovated 2 double bedroom luxury cottage from £700 per week on SW tip of Strathaird with amazing views over to Rhum, Eigg and Southern Skye.

+44 (0) 7796 688287

stonecottageskye@gmail.com

The Cottage

You’ll find staying in Glasnakille an unforgettable experience. Stone Cottage Skye is a luxury highland cottage, and provides the following experiences:

  • Stunning scenery
  • amazing weather (the clichéd four seasons in one day is true)
  • A multitude of wildlife all year round
  • Amazing night skies
  • Warm and welcoming locals
  • Adrenaline-fuelled activities close by

or simply chill, and curl up with a good book by the woodburning stove.

The cottage offers the following amenities and comforts:

The Ground floor has underfloor heating throughout – a beautiful experience to walk on in bare feet.

Skye Feb 16-9560The Living Space is open plan and expansive. A quaint porch with exposed stone walls leads into a large, characterful lounge with a cosy wood burning stove, exposed beams, bare stone walls, floor to ceiling window, bookcases galore and an old school hi-fi with plenty of (slightly dodgy) vinyl. There is a DVD player with built in screen and WiFi. The DVD player has a Chromecast device which is suitable for streaming digital radio. (6music etc).

 

 

 

Kitchen island

 

The kitchen and dining area is a large,light-filled atrium space. The floor to ceiling window by the dining table has stunning views across the Sound of Sleat to Tarskvaig, Tokavaig and Ord. Exposed 3m high stone walls, RSJs, a ‘floating staircase’ and polished concrete floor makes any meal an event. Neff induction hob, oven and AEG fridge freezer, together with a Zanussi dishwasher and washing machine completes the picture.

 

 

 

Skye Feb 16 001In the far corner by the back door is a wet room with spacious shower,  toilet and basin.

 

 

 

 

 

 

 

Barn and super king bed

Byre bedroom is on the ground floor and has been created from an original stone outbuilding. Again has exposed stone wall with fireplace (not working). A cosy, low ceiling and walls lined with recycled wood paneling. The variety of tiny cute windows and floor to ceiling windows  ensures this room is cosy and characterful, yet strikingly different.   

 

 

 

 

 

 

Skye Feb 16-9655 Upstairs is reached via a ‘floating’ staircase (achieved by cantilevering two of the lounge beams through to the kitchen). This minimalist structure is made from oiled douglas fir with clear glass banisters to preserve the simplicity. The landing has a frosted glass floor, which allows more light to stream up and down the stairs (including the uplighters set in the concrete floor). 

 

 

 

 

 

 

The Upstairs bedroom is one large open plan space with wide planks of Scots pine and a circular, enclosed en suite containing toilet, basin and a large circular bath.  The bedroom has a small spying window down into the kitchen below.

There are parking facilities on site, sufficient for two cars.


Green features of the house


The guiding principle used during the renovation is: Reduce, recycle, re-use


As much natural light as possible encouraged to flood into the house

Passive solar gain – large windows at the front (South facing) - small windows to North

Insulation up to 150cm thick – bought as seconds

Double glazing throughout

Underfloor heating using renewable technology (air source heat pump)

Ultra efficient wood burning stove

Thick stone walls have significant thermal mass to keep the house warm in winter, cool in the summer

Borehole water supply from 30m below the garden

Stone from the lounge/kitchen opening reused to build raised walls at the front & back of house

Wood lining within the barn was salvaged and reused

Wood beams and flooring sourced locally from trees salvaged from storms and road widening work

Bare stone walls removes the need use coverings or finishing materials

Natural products used where possible

Although cement and concrete were used to build the house, lime pointing has been used to allow the house to breath

Wood treated with natural oils rather than varnishes

Natural coir matting used within the lounge


Book to stay

Our promise?

A relaxing stay